Home About Facebook Twitter Ask.fm Kawan.r

25 Mei 2014

25 May 1995/25 May 2014








Hahaha. So, hai everyone. See the title? So, can I get birthday wishes from all of you? No lah, just kidding, haha. So, today is 25 May 2014. Yes, today is the day. I'm officially turn 19 ! Yes yes, I'm a big girl now. Really really big I tell you, haha. So, this is the first post on my birthday. I guess. Talking about birthday, the same things is just about us getting older, and also our wishes for our increasing age. What else, I don't know.





Thank you for all wishes I got from my family and friends, on Facebook and Twitter as well. This time, I think I got first wishes via text from my brother. Right on 12 a.m. But my mom called me first to wish my birthday. Dah la masa tu dah tidur. Maklumlah kemarin kan ada kem. Dengan paginya tak tidur, bangun pukul 5.30  pagi then busy dengan kem tu sampai pukul 4.30 petang. Balik kem kawan-kawan ajak cycling ke tasik Proton City ramai-ramai main hujan. Dengan mengantuknya, balik malam penat gila memang tidur awal lah cita dia, nasib baik mak call tu dengar.

Then mula la orang wish kat Facebook bagai. Thanks for Facebook reminder. Haha. Then kawan-kawan aku yang gila tu mula buat gila kat group Wechat. Asal ada birthday ja mula meroyan. Mula wish birthday pastu dok sambung sembang pasal Cadbury then tetiba masuk pasal cekelat cium pastu dok cium-cium dalam tu sebab nak tengok hujan emoticon -.-

Birthday kali ni memang tak best lah cita dia. Sobsob. Sebab jauh ngan family. Selalu kalau birthday mula la nak jadi anak manja kan dengan mak ayah, peluk sana cium sini ngan mak ayah. Kali ni sedih ja rasa, sebab dengar wish dalam phone ja. Pastu takleh dah keluar sambut kat luar makan-makan. Aku makan maggie je hari ni walaupun birthday aku. Sadis siot walaupun duit PT dah masuk, kawan-kawan pulak ajak turun KL aku malas sangat sebab penat maka berseoranganlah aku. Eh sedihlah.

Bebel banyak pon tak guna. Kata nak jadi matang so apa ni dok beletiaq banyak Jasmin. So lets get serious, this is my birthday post. So, 25 May 1995 - 25 May 2014. 19 years have passed. 19 years, I've lived my life. 19 years, I've grown up, till this big -.-




So, these 19 years, Alhamdulillah, this day, Allah lets me live to feel this getting older moment. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Thank you Allah, for all You ever gave, give, and will give. Thank you for everything. You know how much I feel grateful for everything, You know how much I feel thankful for everything. Terima kasih, untuk kehidupan yang Engkau berikan. Terima kasih atas semua perancangan, pengalaman dan pengajaran yang Engkau aturkan sepanjang 19 tahun ni. Setiap tahun, apa yang aku harapkan adalah aku dapat mengubah diri aku, menjadi hamba yang lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya. Aku mengaku, kadang-kadang aku tewas dengan ujian. Aku tewas dengan nikmat yang diberikan. Tapi satu yang aku pasti, Engkau tak pernah tinggalkan aku sendirian. Alhamdulillah, terima kasih untuk semuanya, wahai pemilik diri dan hati yang hakiki.

19 tahun. Mak yang melahirkan dan membesarkan. Ayah yang mengajar dan memanjakan. Terima kasih, kekasih-kekasih hati. Terima kasih, untuk segala yang pernah mak dan ayah berikan. Dari tapak kaki sekecil tangan, hingga sekarang akak sebesar dan secomel bola ini. Terima kasih untuk semua kasih sayang yang tak pernah kurang, malah melimpah ruah. Terima kasih kerana sentiasa memanjakan akak. Terima kasih untuk segala perhatian yang tak pernah kurang, dari segala segi kehidupan, dari akak kecik, sampai sekarang dah besaq gajah, perhatian yang tak pernah kurang. Terima kasih untuk segala sokongan, dari segala aspek, mental, fizikal, kewangan dan segalanya. Terima kasih sebab sentiasa percaya dengan kelebihan dan kekurangan akak. Terima kasih sebab tak pernah putus mendoakan kejayaan akak. Terima kasih, sebab sentiasa ada waktu akak gembira, waktu akak sedih, waktu akak gila, haha. Maafkan semuanya, sepanjang 19 tahun ni, kalau ada salah silap, termerajuk melebih, termintak bukan-bukan, terkasar, tertinggi suara, termengada, termenyusahkan, termemeningkan, termenyakitkepalakan, dan pelbagai lagi ter dan kan. Now, I'm nineteen. Besaq dah sebenarnya, tapi perangai kadang-kadang macam budak-budak lagi, biasalah, sapa suruh mak beranak sanak pompuan sorang ni ja, hehe. I'm typing this with tears rolling down, because right now, you are not here with me, to see your little girl, growing older a year. Sebelum ni selalu sekali, tapi kali ni, dok tak sekali dah, nak balik tak boleh sebab tak cuti. So sebab dah tua lagi setahun, I should grow mature. Mom and dad, I'll try my best, to be the best daughter. Akak akan cuba sehabis baik, untuk jaga nama mak dengan ayah yang akak bawak dari jauh, sepanjang hidup, tak kira kat mana akak berada dan kemana akak akan pergi nanti. Terima kasih, untuk 19 tahun bersama. I love you, so much.

Friends. Memang kita tak kenal untuk 19 tahun. Haha. Tapi sepanjang persahabatan kita, terima kasih untuk semuanya. Terima kasih sebab sentiasa ada untuk buat aku gelak. Sentiasa buat aku marah. Dan sentiasa buat aku beletiaq kat hangpa macam-macam. Sebab sentiasa ada untuk bagi nasihat aku, untuk buat keputusan, time aku putus cinta ke. Haha. Time aku gelabah tak hengat. Time aku terlampau relaks like nobody business. Time aku gelak tak ingat dunia. Time aku menyanyi melalak bila stress. Time aku punya silent mode on. Time aku rasa nak makan cheese cake. Time aku meroyan nak ais krim. Time aku kalut pasal jerawat kat muka aku. Time aku teringin nak makan macam-macam. Time aku menggila nampak cekelat. Time aku punya kasut lekang. Time aku addicted to game sampai jalan tak hirau benda sekeliling. Time aku punya sarcastic mode melanda. Time aku meloyar buruk. Time aku menjawab dengan jawapan yang tak rasional. Time aku malas nak buat apa-apa. Semuanya lah. Sebab mak dengan ayah aku jauh, aku ada hangpa. Dari sekolah menengah, aku dah biasa hidup jauh dari mak ayah dan time tu masa aku diisi dengan hangpa, kawan-kawan aku. Sekarang pon, lagi jauh ngan mak ayah. Aku ada kawan-kawan baru, tapi kawan-kawan lama sentiasa di sisi aku, walaupun hanya dalam wechat. Terima kasih, sahabat.

19 tahun aku hidup. Macam-macam aku lalui. Macam-macam aku tempuhi. Aku belajar macamana rasa gembira. Aku belajar macamana rasa sedih. Aku belajar apa erti stress. Aku belajar nilai dan erti ketawa. Aku belajar menilai erti setitis air mata. Aku belajar apa rasanya bahagia. Aku juga belajar apa rasanya menderita. Aku belajar menyayangi. Aku juga belajar, erti disayangi. Aku belajar erti kehilangan. Aku juga belajar, beratnya menanggung walau sedikit penyesalan. Aku belajar bagaimana menghargai sesuatu sebelum semuanya hilang. Aku belajar erti kemenangan. Aku juga belajar pengajaran dalam setiap kejatuhan. Aku belajar bagaimana untuk tersenyum dalam keperihan. Aku belajar bagaimana menyembunyikan tangisan dalam setiap gurauan dan tawa. Aku belajar untuk kuat setiap kali aku rasa aku lemah. Aku belajar untuk positif, setiap kali aku rasa aku tak boleh nak buat sesuatu yang di luar kebiasaan aku. Aku belajar untuk kawal rasa marah setiap kali ada yang menguji kesabaran. Aku belajar untuk sentiasa ceria, supaya kawan-kawan sekeliling, lihat aku sebagai seorang yang sentiasa gembira dan positif. Aku belajar bagaimana memaafkan, setiap kali ada yang terkhilaf. Aku belajar untuk sentiasa meminta maaf, sekiranya ada melukakan. Aku belajar bagaimana beratnya memikul tanggungjawab. Aku belajar bagaima payahnya mendidik hati, melindungi hati, dan mentabahkan hati dalam setiap perkara. Aku belajar untuk yakin dalam setiap ketentuan. Aku belajar mempercayai perkara yang di luar batas akal. Macam-macam lagi, aku lalui, aku belajar dari setiap yang aku lalui. Dari aku kecik, remaja, dan sekarang, eh still remaja lagi. Haha.





Terlalu banyak. So kesimpulan, 19 tahun ni, dah macam-macam aku lalui, dan Alhamdulillah, saat ni, Allah masih bagi aku peluang untuk aku terus hidup dan memperbaiki diri. Untuk diri, keluarga, kawan-kawan, dan In Sha Allah, untuk agama aku sendiri. Banyak lagi yang aku akan tempuhi, In sha Allah jika panjang umur. Dan aku harap, aku akan kekalkan sikap positif yang ada dalam diri aku selama ni, dan aku harap aku berjaya untuk buang sikit-sikit sikap negatif yang ada. Bagi yang mengenali diri aku, terima kasih sebab terlibat dalam hidup aku, secara langsung ataupun tak, terima kasih sekiranya ada disisi aku, walaupun pernah atau masih. Terima kasih untuk segala pengalaman. Dan, aku mintak maaf untuk segala kesilapan dan kekurangan aku. Kalau ada yang perlu ditegur, tegurlah hati ke hati. Kalau rasa perlu untuk dimarah, marahlah kaw-kaw. Kalau ada yang perlu diperbaiki, bimbinglah. Jika ada yang memusuhi, maafkanlah, lapangkanlah. Jika ada yang masih terasa, aku mintak maaf semaaf-maafnya. Dan yang wish semoga panjang umur dan jugak ketinggian tu, terima kasih walaupun macam nak tembak ja rasa haha. So, now, hello ! I'm Jasmin and I'm officially a 19 years old girl ! Nice to meet you :)




Terima Kasih Sudi Baca Cerita Saya ^^,

16 Mei 2014

16 MAY





Hai ! Nak menaip nak menaip. Haha. Lama jugak tak bukak blog, lama ka? Lama la jugak. Well baru balik dari Kedah kemarin dulu. Dekat seminggu jugak balik sebab kelas takda kan so apa lagi ambik la peluang balik. Kali ni, lain sebab aku heret sekali si Mariana tu balik rumah aku. Sebab dia pon tak pernah gi Kedah katanya so apalagi, ni la masanya nak terokai Kedah. Ceh

So balik ja rumah, tak banyak sangat aktiviti pon haha. Nasib la Mari ikut aku balik, memang asyik terperap dalam rumah je lah dah aku ni bukan kaki berjalan. Dan tambahnya sebab mak ayah kerja, dan motor aku tinggal kat Upsi so payah sebab nak kena berebut motor dengan adik aku. I ngatkan balik boleh naik motor baru ayah aku tapi motor dia tak sampai lagi rupanya.

Tapi ada jugak aktiviti yang aku bawak Mari buat. First, bawak dia lepak dengan kawan-kawan aku lah. Menyicah garam belacan tak ingat dunia. Gelak sana meroyan sini. Mari gelak ja tengok. Aku tau dia bukan paham sangat kami cakap apa. First pon dia dah kata yang cara aku cakap dekat rumah lawak and pelik. Memanglah, aku kat rumah aku hantam bahasa Kedah-Pedu aku la, mana nak keyel keyel dah macam kat sini. Dah bawak lepak tu silalah paham tahap mereng gang aku ni. Maka terjebaklah Mari untuk berselfie bersama kami. Bukan di ruma bukan di dapur bukan di toilet tapi di tengah bendang. Nah ambik nak sangat tengok sawah padi katanya si Mari so aku bawak turun tepi bendang, selfie. Tengah kilat dok sabung menyabung tu boleh kami dok pi diri tengah bendang dok selfie. Cari nahas. Aku belanja sekeping gambar sebab tak transfer, paham-paham la, aku dan malas mana dapat dipisahkan.



Mari kata : Gila ah kengkawan kau, sporting gila.
Yes. Depa gila. Sebab tu jangan tanya
mengapa aku begini.

Memang sepetang lepak, asyik gelak. Haha. Mari malu je konon. Padahal aku tau yang dia sebenarnya tak paham sangat apa yang kami cakap. Tambah lagi cakap laju macam bullet train, memang nganga la. Kawan-kawan aku pulak memang jenis rabung, apa lagi riuh rendah. Haih rasa nak balik lagi. Rindu :(

So seminggu kat Kedah mana lagi ya. Hah ! Aku bawak dia gi D'Aman Park. Tasik Darulaman kat Jitra. Lepak-lepak tepi tasik sambil makan KFC. Tapi ni aku pergi ngan family, sebab keluar beli barang kat Alor Setar so balik singgah situ bawak Mari jejalan. So nak jadi cerita, aku ajak adik aku sewa buggy. Aku kata tak kira kali ni aku nak drive ! Berebut pulak dah, so bagi can kat adik aku bawak. Time tukar turn, excited gila. Tapi macam biasa aku takut sangat nak tekan minyak. Macam ayah aku kata masa dia ajar aku bawak keta, kaki tu takut nak tekan minyak bila keta tu nak jalan. Tekan pi la bukan keta ni nak terbang. Hah, kena sound sekali ngan ayah aku pedas hot and spicy punya ayat. So aku tekan minyak, serious tak sama macam bawak keta. Sebab dia punya pedal minyak tu panjang semacam and kaki aku tak sampai -.-

Dok tekan rasa habis dah tapi tak jalan-jalan. Last-last kena duduk hujung kusyen. Sadis. Time bawak menatang tu, mulut aku tak berenti potpetpotpet suruh orang tepi. Hangpa tau dak ni driver lulus kelas seminggu ja. Aku hantam ja pulas stereng nanti tak langgaq hangpa aku kona masuk tasik menyelam cari ikan guna buggy. Jangan main-main. Haha. Sampai kena perli dengan satu group jejaka-jejaka (sangat) sebab aku gelabah. Memalukan. Tobat nahu dah tak mau bawak pas ni. Nak belanja satu gambar? Takyah, nak tau visit insta aku cek kat sana search : JasmineJifri. Poyo kan aku 


Memang enjoy jugak sebab balik kali ni aku ada kawan. Kalau dak, balik asyik dok lawan tengok hang aku dengan adik aku, cemuih aih. Pastu bawak Mari gi tempat kerja ayah aku. Pi mengail. Pi kutip buah pelam. Memang gaya excited kami tengok buah pelam tu macam time hangpa tengah kelaparan tetiba ada orang bagi ketupat palas cecah dengan serunding ayam. Camtula. Lapar pulak dah :3

Lastly, malam last mak aku bawak kami pi swimming pool. Mandi kolam renang dalam hujan pukul 8 malam. Bila lagi nak gila ye dak? Bawak pulak si Bayah, memang mood gila habih. Meroyan dalam kolam renang, nasib hari tu resort takda orang sebab malam kan, mana ada orang nak mandi kolam malam-malam kat situ, aku ngan adik aku ja selalu buat gila. Lawan berenang lawan selam. Tak menahan si Bayah asyik buat back-flip. Mak aku geleng kepala tengok. Nampak ayu tapi, back-flip baq hang.

Almost a week habiskan masa kat rumah. Terpaksa balik sebab ada kelas hari Rabu. Tu pon kalau ikut balik Isnin sebab cadang nak naik train, tapi tanya tiket takda just ada hari Rabu. So terpaksalah bonda dan ayahanda terchenta hantar. Dah la balik depa ambik, nak balik semula depa pulak hantar. Patut la selalu aku kena cop anak manja -.-

Balik  Upsi bawak buah pelam seguni aku rasa. Dalam sekelip mata, semalam semuanya habes. Laku betul. Kalau jual dah jutawan aku, boleh beli unta sekor naik gi kelas takyah dah nak kerabat bas Kiffah. Hiperbola. Tapi agak menyakitkan hati, sebab kitorang balik sebab kelas start on Wednesday and we're supposed to have replacement class on Thursday and Friday. Selasa malam tu dah sampai lambat, pastu dapat tau kelas Rabu pagi cancel,tinggal kelas petang. Then ok lagi, kelas petang pulak extend ke pukul 3. Esoknya gi kelas, masuk kelas lambat, and ada test untuk Translation1. So kelas sejam je. Then tetiba, out of the blue, out of sudden, suddenly and as fast as lightning (tak tau apa kaitan last idiom), lecturer cakap yang there will be no replacement class.

Peh. Berderau darah I. Like, you told us to come back on Wednesday, just for this one hour test? Peh. Peh. Peh. Kalau ku tahu begini, akanku sambung bawak buggy tambah 3 hari 3 malam lagi kat tasik, rasa dah pro dah test JPJ lulus terus. Kalau tak, dah 10 hari kitorang cuti. Alahai. Sabar. Sabar. Ya, semuanya bersabar sambil tersenyum sinis pada hari yang indah itu. Lepas kelas apa lagi, ramai cabut balik semula. Aku memang takla sebab tak berbaloi kan, so okay masa dihabiskan dengan memakan buah pelam. Tapi nasib jugak dia suruh submit assignment on Friday, ok at least ada satu sebab untuk menghilangkan ke-hulk-kan.

So, hujung minggu dilalui dengan penuh tenang, kot? Nasib lah sem ni assignment tak banyak. Boleh kata, tak da assignment pon. Masa cepat sangat terbang. Lagi 3 minggu, dah habes sem 3. Then cuti sem dalam seminggu je, terus masuk sem 4. Sedihnya hidup sebagai special sem student ni. Short belaka. Aku pon short.

Eh by the way, di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu dan jugak Selamat Hari Guru buat semua ibu-ibu dan guru-guru. Especially my lovely mom and my teachers. Thank you, for all your help and guidance. Thank you for all your support and criticism, which have turn me to who I am now. Semoga Allah membalas semuanya, dengan kebaikan di dunia dan di akhirat, In Sya Allah. Anda insan-insan yang telah membantu saya mencorak masa depan, melangkah menuju cita-cita. Jatuh bangun, anda dihadirkan oleh Allah untuk membantu saya. Terima kasih, terima kasih, terima kasih. Rindu pulak dekat Ustaz Abdullah bin Din, dan Ustaz Azmy Ibrahim. Dua orang cikgu yang selalu potpetpotpet bagi nasihat. Tambah Ustaz Mie, ada saja benda dia nak potpet kat aku. Rindu nak gaduh ngan Ustaz Mie, nak buli dia dalam kelas. Haha, rindunya nak balik zaman sekolah, zaman kegemilangan rempit. Eh.






Potpetpotpet banyak mana pon, lama-lama letih jugak. Haha. Biasala tu. Manusia biasa kan. Merungut ja keja. Aku la tu. Haha. Alhamdulillah atas semuanya. Merungut ja kan, cuba bawak bersyukur banyak-banyak sama. Ok see again next time ! I'll see you in another ten days, when I'm older ! Have a nice day, peeps ;)





Terima Kasih Sudi Baca Cerita Saya ^^,

1 Mei 2014

Bosan




So hai ! Nampak tajuk so paham-paham aku nak menaip sebab terlalu bosan. Sampai hati kan kengkawan aku semua pakat nak balik minggu ni. Bella dimaafkan sebab kenduri abang dia. By the way congratulation Bella's brother, barakallahulakumawabaraka alaikuma wajama'a bainakuma bilkhair. Haa sila nyanyi lagu pengantin. HAHA. Melepas la kami. HAHA gurau ok gurau. Semoga masjid yang bakal dibina tu akan sentiasa mendapat rahmat Allah S.W.T dan berkekalan hingga ke jannah nanti :)





Ok fine tetiba nak masuk bab kawin, apa salahnya. Ok pastu Wanie pulak taktau la kenapa tetiba balik. Punya semangat aku nak ajak dia pi kelas tadi, dok kalut nak bisik. Aku balik katanya. Kelas pagi tak pegi cis jeles ok jeles. Pastu Mari pon balik jugak. Tak tau lah apa halnya dia balik. Mus pulak balik sebab gi interview SPA. Yana pon ! Semua kalut nak balik. Semua balik. Dalam rumah ni pon Masmira balik, Shidah pulak balik esok. Minggu ni minggu balik sedunia ke camna?

Ok so bermastautin lah aku dalam bilik seorang diri. Bosan tahap cipan. Cuti minggu 4 hari, memang alamatnya aku terperuk dalam bilik ja la. Takda sapa nak sembang. Takda sapa nak buli. Tak sapa aku nak potpetpotpet. Sedih gila gaya. Padahal ada ja kawan-kawan lain. Tapi tu la, kawan mana nak sama dengan kawan baik. Kan? Apatah lagi roommate. Ok fine, aku dengan Yana rapat gila sekarang. She's getting better than before so, so far so good, dan aku rasa aku berjangkit perangai dia yang banyak cakap. Ok bai

So bila duduk sensorang ni, ni yang aku tak suka. Sebab mudah sangat nak layan feeling tangkap syahdu tangkap leleh meleleh leleh cheese leleh hingus meleleh. Tak suka betul. Haih, kadang aku pon sebenarnya ada rasa fedup dengan diri sendiri. I was like, what's wrong with myself. Asyik nak layan feeling. Kadang aku buat tak peduli, dengan banyakkan mengomel dekat Yana. Haha, tahan je lah perangai aku. Kadang dia kata aku gila -.- Sebab kejap-kejap macam ni, kejap-kejap gelak, kejap-kejap macam tu. Haha, aku pon tak tau sebenarnya apa yang aku buat.







Tetiba teringat. Hari tu Yana mengigau menyanyi lagu English. Haha. Penat gila aku gelak. Mementang la budak English kan, sampai mengigau pon nak nyanyi lagu English. Ok penat gelak aku pukul 3 pagi ambik kau tetiba ada orang menyanyi. Ingatkan apala, rupanya mengigau. Hahaha ok ok.

So back to the topic earlier. Ok nampaknya aku masih cengeng. Dengar lagu ni, sedih. Dengar lagu tu, lahai sentap. Dengar lagu nu pulak, nak menangis. Tak paham aku. Sampai kawan-kawan aku pon la ni nak buka lagu depan aku tersangatlah memilih, berhati-hati. Haha, kesian depa. Biasalah, orang tengah merawat duka lara terpendam macam tu la.

Dah dekat dua bulan. Ok nampak tak aku kira. Rajin kan. Orang kira berapa hari relay, aku kira berapa hari aku separated. Haa kau ade? Takde kan. But still, masih sama. Tak berubah. Cuma takda la seteruk awal-awal dulu, sampai kadang nampak macam niyang rapik baru lepas lumba kuda, masa awal-awal dulu lah. Sekarang ni dah ok dah sikit. Aku kan kuat. Ok itu semua propaganda untuk diri sendiri. Moto lah kira, nak bagi semangat kat diri sendiri. Kalau bukan aku yang bagi motivasi untuk diri sendiri, sapa lagi kan? Harap kawan-kawan aku meroyan je semua.

So here I am, alhamdulillah, I guess better than before. Cuma kadang-kadang, yes aku hanyut jugak dibuai kenangan. Cewah ayat. Biasa la tu, setiap orang ada kenangan kan. Tambah-tambah lagi pasal orang yang pernah ada dalam hati sendiri. Korang pon takyah nak propa yang korang mampu buang semua kenangan semudah tonyohan Vanish. Percaya pink percaya Vanish. No no tak semudah tu. Dalam kau nak lupakan, makin kau akan ingat. Makin kuat. Hah macamtu lah aku rasa. Satu saat aku tak ingat sangat dah apa yang aku pernah cakap, gelak, usik, marah, dan seangkatannya, dan jugak apa yang pernah aku dengar, aku senyum, semua perkataan, gambar, madah apa semua. Tapi satu saat, semuanya terlalu kuat dalam hati aku, sampai aku akan rasa sedih semula. Not because of the memories, but because I realise, I will never have it again. I mean, with the same person who gave me that feeling.

Kadang-kadang aku akan gelak sorang-sorang teringat semua benda yang pernah ada. Haha, they were so funny actually.There's a lot to laugh when I remember about all the memories I've created with that person. Maybe because we started as friend. Then became good friend. Then, that particular feeling. Then that separated part. And now, stranger maybe? I don't know. Banyak untuk diketawakan. Kalau aku pikir-pikir balik, the only broken part is just when that person chose to give up. Tu je yang dia calarkan hati aku. Calar ke. Yelah, sikit sebab terkilan kan. Benda tak dijangka. Selain that broken part, semua benda pasal dia, to be honest sangatlah menggembirakan untuk diingat semula. That person was perfect as a friend. And with that particular feeling we shared, that person gave his best to me, and that person never hurt me actually. I'm glad for that, because all he gave were actually, interesting and funny to be remembered.






Tapi tu lah, rasa bersalah pulak sebab masih nak ingat semua benda tu. Sepatutnya simpan dalam hati dan doa yang terbaik je kan. Tapi takpelah, tu kira pengalaman. Tipulah kan kalau aku kata aku tak rindu semua tu. Memang penipu besar.Tapi, merindu sebagai kenangan jelah. Nak tak nak aku kena jugak move on. Walau sebenarnya memang aku taknak move on, tapi, buat apa terus nak sakitkan diri sendiri merindu pada kenangan yang tak mungkin kembali, kan? Lagipun orang kata, belum tentu orang yang kita ingat, kita peduli, akan ingat kita jugak so just accept that things have changed. Haa ayat tu gramatis. Sasterawoman. Ok kenangan lagi di situ. Tapi kan, kadang-kadang rasa bersalah sebenarnya, sebab menaip dalam blog pasal apa yang jadi. Tak ke tu macam menceritakan drama kehidupan. Tapi, at least semua tu jadi coretan pengalaman. Mana tau nanti bila aku dah tua, mata tak rabun lagi la time tu bawak tongkat dengan gaya parkinsen *entah cena eja, nak buka throwback ke kan. Pastu baca-baca aku akan tengok semula, oh macam ni rupanya aku dulu. Zaman bebudak, zaman remaja, zaman tak matang, zaman bercinta monyet, zaman crush-crushan, zaman cintaku untukmu, zaman brokenheart, zaman pascabroken, zaman pemulihan, zaman pembangunan semula dan zaman berdiri teguh bercerai roboh. Banyak gila aku punya zaman.

Aku tengok dia pon bahagia je. Jeles? Ok tipu la kalau aku kata aku tak jeles. Takdela jeles sebab dia bahagia, tapi just jeles sebab bukan aku yang buat dia rasa macam tu lagi. Tau je lah, dulu masa rasa bertaut, cewah, that person made me happy, and I've tried to make him happy. Give and take. But nevermind, aku sendiri pon kalau buat pilihan, mesti akan pikir apa yang terbaik untuk diri aku, dan jugak terbaik untuk diri orang lain, dan yang penting, semua orang akan happy. Dan nampak dia happy, so ok lah tu. Sekurangnya dia buat pilihan yang akhirnya happykan dia. Kalau dia tak happy memang aku nak marah lah. I don't let him go just to see him suffer ! Kalau dia tak happy, aku akan rasa lagi bersalah dan terbeban sebab aku gave up mula-mula. so now dia dah happy, sekurangnya aku takkan ada rasa bersalah sebab aku gave up. Well maybe akan ada yang sedih jugak, tapi kita ikut keputusan majoriti, kata rakyat negara demokrasi? So yeah, kadang-kadang tu, sometimes, kadang-kadang, cemana nak cakap. Ada jugak rasa sedih tu sebenarnya. Ok jujurlah, sedikit marah dengan apa yang jadi kan. Pastu mulalah hati aku nak pertikai itu ini. dulu macam tu macam ni, sekarang apa dah jadi. Macam-macam lah, yelah kadang-kadang terikut perasaan kan.






Bila jadi macamtu mulalah nak jadi niyang rapik semula. Berserabai. Haha. Roommate aku je paham. Haha. Tapi, the best thing to do is pujuk hati sendiri yang one day, aku akan jumpa sebab dan hikmah untuk semua yang jadi. Pujuk je lah. Takpon dengar lagu Ella ke Awie ke boleh aku menjerit. Sekali lagi roommate jadi mangsa untuk mendengar aku menyanyi. Haha. Tapi sekarang pon aku boleh pikir something. Kita tau yang Allah takkan uji aku luar batas kemampuan aku. Sebab Allah tau aku lagi kuat untuk terima semua ni. Aku yang sebulan mencipta kenangan pon dah meroyan macam ni, bayangkan kalau saudari yang di sana, yang lagi lama, kena hadap macam ni, mesti lagi teruk, kan? Ok ok dah nampak satu sebab kat situ. So, keputusan yang dah diputuskan semuanya adalah rasional dan hipotesis diterima akal. Haha.

I'm just glad that I can actually feeling much better. Yes, I've been struggling all by myself. And of course kawan-kawan sangat membantu. Nak pujuk diri sendiri untuk terima semua dengan ikhlas tu sebenarnya lagi payah dari kita nak nasihat orang lain yang alami benda yang sama. Aku pon, dulu kemain kalau ada kawan yang broken heart, aku punya nasihat pongpangpongpang macam Tanyalah Ustazah, time kena kat diri sendiri nah hambik kau, tersungkur menyembah bumi. Ok hiperbola. Betullah orang kata, kita takkan faham sesuatu situasi, selagi kita sendiri tak hadap benda tu. Aku buat tak peduli je. Aku gelak huhahuha macam aku dah ok, tapi dalam? Pandai-pandailah sumbat baldi dalam hati.

Cuma tu lah, hati ni, bukan senang nak bagi orang sana sini. Dulu aku dah pernah serik, tapi that person buka hati aku. Tapi things turn wrong, and now aku jadi makin serik. Aku dah tak berani rasanya nak rapat dengan orang. So, the best thing is, kita fokus study lah kan. Tutup rapat-rapat pintu hati. Sapa yang akan buka pulak nanti, bila, di mana, bagaimana, aku tak tau. Sebab Allah yang pegang hati aku. So, biarlah masa yang tentukan semuanya. Orang kata, patah tumbuh hilang berganti. Tapi tetap yang datang, takkan pernah sama dengan yang pergi. Never ever be the same.







Panjang gila entry malam ni. Ni namanya bahana kebosanan. Haaa gitu. So thanks for reading ! If and only if ada orang yang membaca. Remember this, whatever happens, the first thing you need to do is, keep that positive thinking in your mind. You need to be positive in order to survive. Gaya macam aku jadi penasihat untuk kem mendaki Everest je. So when you are positive, you tend to smile and have faith on what's gonna happen in future, what you'll get on what you deserve. And to be patience, and to believe in Allah's plan. If something has meant to be, no matter how you broke, how you fell, wherever you may go, whoever you may be with, one day, someday somehow, the best thing that has meant to be yours, will somehow become yours. And if what you desire do not turn as you wish, you will see, the best thing you deserve, will appear out of nowhere in your life. So, chaiyok chaiyok ! Keep smiling Jasmin, because I'm a strong girl, and I'm stronger than I've ever thought. In Sha Allah. Kita dah besar, kita dah matang. Kalau tak matang, anggap pengalaman ni sebagai langkah mematangkan diri kita sendiri.









Terima Kasih Sudi Baca Cerita Saya ^^,